Karar Özeti: AİHM - Akgün Başvurusu

Kararın Künyesi

AİHM (İkinci Bölüm), Akgün Davası, Başvuru No: 19699/18, Karar Tarihi: 20/07/2021

Başvurunun Konusu

Dava, başvurucunun Türk makamları tarafından “FETÖ/ PDY” olarak adlandırılan bir örgüte üye olduğu gerekçesiyle tutuklanmasına ilişkindir. Başvurucu, bilgisayarlı bir sistemden alındığı anlaşılan, üzerinde kullanıcı (ID) numarası, cep telefonu numarası, T.C. kimlik numarası ve "kırmızı" ibaresi bulunan, tek sayfalık ve tarihsiz Bylock raporuna istinaden tutuklanmıştır. Başvurucu, hiçbir aşamada Bylock kullandığı iddiasını kabul etmemiştir.

Kararın Özü

AİHM, kararında, yalnızca tutuklama anı ve öncesindeki delil durumunu (olgu ve bilgileri) dikkate alacağını, dava dosyasının dışında kalan ve resmi olarak hâkimin dikkatine sunulmamış unsurların ise dikkate alınmayacağını vurgulamıştır. Somut olayda, sonradan sunulan veya elde edilen karar veya raporlar, sulh ceza hâkimi söz konusu tutuklamaya karar verdiğinde mevcut değildi.

AİHM, yalnızca şifreli bir iletişim aracını indirmenin veya kullanmanın veya mesajların gizliliğini korumak için başka bir yola başvurmanın, tek başına, yasa dışı veya suç teşkil eden bir faaliyet anlamına gelmeyeceğini ve dolayısıyla tutuklama nedeni olamayacağını belirtmiştir. Ancak, örneğin mesajların içeriği veya bağlamı gibi, başka unsurlarla desteklendiği takdirde tutuklama için makul şüphe oluşturabileceğini de eklemiştir.

Sözleşme'nin 5 § 1. maddesi kapsamındaki yukarıda yer verilen ihlal tespitine atıfla, makul şüphe nedenlerinin bulunmaması sebebiyle “tutuklama kararının gerekçesiz olduğu” iddiasıyla ilgili olarak da Sözleşme'nin 5 § 3. maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir.

Son olarak, “soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması” şikâyeti hakkında da Sözleşme'nin 5 § 4. maddesinin ihlal edildiğine hükmetmiştir.

Kararın Önemi

Bylock uygulamasının tutuklama için gerekçe (makul şüphe) oluşturup oluşturmayacağının incelendiği ilk karardır. Ana içtihat niteliğinde olduğu için oldukça ayrıntılı (72 sayfa) yazılmıştır. Kararda, hükümet tarafından sunulan çok sayıda rapora, Yargıtay ve AYM kararına özetle yer verilmiş, buna karşın ihlal tespit edilmiştir. Sonraki benzer başvurularda, bu karara atıf yapmakla yetinilmektedir (Örneğin bkz. Acar ve Diğerleri kararı). Somut olayın şartlarına bağlı olmakla birlikte, Bylock kullanıldığı gerekçesiyle tutuklanmaya dair başvurularda, aynı şekilde ihlal kararları verilmeye devam edileceği öngörülebilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tazminat ve Yargılama Gideri Talebine Dair Kısa Dilekçe Formatı

AİHM - Hükümet Görüşlerine Karşı Cevap Dilekçesi Örneği

Kesinleşen Ceza Hükmüne Karşı Bireysel Başvuru Formatı (Olaylar ve Şikayetler)