Karar Özeti: AİHM - Acar ve Diğerleri Başvurusu

Kararın Künyesi

AİHM (Komite), Acar ve Diğerleri Davası, Başvuru No: 64251/16, Karar Tarihi: 28/06/2022

Başvurunun Konusu

Dava, 50 hâkim ve savcının darbe girişimi sonrasında tutuklanmasına ilişkindir. Başvurucular, temelde, delil olmaksızın tutuklandıklarından şikâyet etmişlerdir.

Kararın Özü

Komite tarafından verilen kararla AİHM, başvurucuların makul şüphe olmaksızın tutuklandıklarını tespit ederek özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğine (AİHS m. 5 § 1) hükmetmiştir. Ancak diğer şikayetleri incelemeye gerek görmemiştir.

Kararın Önemi

Bu karar, daha önce aynı grupta (Altun ve Diğerleri) yer alan Turan ve Diğerleri kararının devamı niteliğindedir. Tutukluluğun hakimlik teminatına aykırı olduğuna dair şikâyet bulunmayan başvurular ayrı bir grup altında toplanarak karara bağlanmıştır.

Her iki karar birlikte değerlendirildiğinde, binlerce hâkim/savcının 15 Temmuz sonrasında, mesleki güvencelerine aykırı ve delilsiz tutuklandıkları sonucu çıkmaktadır.

Yine Turan ve diğerleri kararı ile birlikte değerlendirildiğinde, yargı mensupları hakkındaki diğer başvuruların da benzer şekilde, ancak 7 hakimli Daire tarafından değil, 3 hakimli komite tarafından kesin olarak karara bağlanacağını öngörmek mümkündür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tazminat ve Yargılama Gideri Talebine Dair Kısa Dilekçe Formatı

AİHM - Hükümet Görüşlerine Karşı Cevap Dilekçesi Örneği

Kesinleşen Ceza Hükmüne Karşı Bireysel Başvuru Formatı (Olaylar ve Şikayetler)